Лятото и нашите домашни любимци.


Не само хората, но и животните "прегряват" в жегите. Как да предпазим любимеца си от опасните горещини? 

Горещините са най-опасни с това, че любимецът ни може да получи топлинен удар, а често пъти причината сме именно ние, защото не си даваме  реална представа за опасността, която носи горещината. Има някои основни правила, за които ви напомняме.

Ако държите кучето си вързано на двора, проверете дали има сянка. Погрижете се любимецът ви да има постоянен достъп до вода. Призоваваме хората да поставят съдове с вода и за бездомните животни. Кучета и котките често отказват да се хранят през горещините- това  е нормално, не ги насилвайте. Предлагайте храна в по-късните часове на деня и те ще си хапнат.

Добре ли е да мокрим с вода от време на време животните? Това е спорен въпрос, защото мокренето може и да навреди, ако е с ледена вода ще доведе до рязко охлаждане на тялото, а това също е опасно. Ако ще ги мокрим, трябва да не са на течение, да не са на пряка слънчева светлина.

Много хора отглеждат животни върху циментови площадки и през лятото имат практиката да мокрят настилката, това как се отразява на  животните? Изпарението на водата създава едно допълнително утежняване на въздуха, това няма да ги разхлади, а ще ги загрее повече.

Трябва да се търси незабавна медицинска помощ, ако усетим нервни признаци, дискомфорт, ако знаем че животното е било дълго врене навън, защото има опасност да е получило дехидратация. Никога не оставяйте кучето затворено във автомобила си, защото там температурата може да е непоносимо висока.

Правете разходни рано сутрин или късно вечер, близостта ни до река Дунав, предлага идеални услови за  това.

Признаците за топлинен удар са доста характерни: силно и учестено дишане на животното, зачервяване на езика, венците и конюнктивите, повишена телесна температура, нестабилна походка и повръщане. Ако не се вземат бързи мерки, това може да доведе дори до мозъчен оток и смърт на животното.







2024, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни