Защо трябва детето ви да има домашен любимец?


Все още голяма част от родителите по света не са убедени, че за детето им би било по-добре да расте с домашен любимец. Факт е обаче, че положителни причини, поради които децата трябва да притежават животно у дома, са много повече от отрицателните. Вярно е, че животните искат грижи и внимание, че цапат и че са си разход, но те могат да научат наследниците ви на много полезни умения за живота, а освен това те ще растат с един верен приятел.

 

1. Ще се научи да бъде по-отговорно

Децата, които притежават домашен любимец развиват чувство за отговорност и грижа към друго живо същество и то в един ранен етап на живота си. Децата, които са активни в полагането на грижи за своя домашен любимец, обикновено са по-съпричастни и състрадателни към другите и се грижат по-добре за самите себе си. Важно е родителите постепенно да прехвърлят отговорността за животното на своите деца. Когато те са малки, могат да го хранят, да му сипват вода и да си играят с него, но след време могат да го разхождат, да го водят на ветеринар, до го решат и др.

2. Животните помагат за изграждането на самоувереността

Наред с отговорността за домашния любимец идва и изграждането на самочувствието. Когато децата се справят добре със задълженията, които имат към своето куче/котка/папагал и т.н., те се чувстват по-добре и стават по-уверени във възможностите си. В известен смисъл те са горди от това свое постижение.

3. Децата, които имат домашен любимец, страдат по-рядко от алергии

Множество изследвания през годините доказват, че децата, които растат от ранна възраст с домашни любимци, са по-малко склонни да развият по-късно алергии и астма. Причината за това е, че тяхната имунна система свиква и се нагажда към алергените от животните.

4. Децата, които притежават животно, са по-активни

Домашните любимци, особено кучета, имат нужда от игра и разходки. Ако в тези дейности участват и децата, това значи, че те ще прекарват повече време навън и ще бъдат по-активни като цяло.

 

5. Децата стават по-спокойни

Домашните любимци дават чувство на спокойствие у децата. Подобно на възрастните, децата се обръщат към своите домашни любимци, когато се чувстват тъжни, ядосани или разстроени. Животните имат магическа сила да донасят мир в душата на подрастващите, осигурявайки им безусловна любов и вярност.
2024, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни